KEYMARK je dobrovolná evropská značka kvality pro výrobky a služby, která prokazuje shodu s evropskými normami. Její součástí jsou evropské normalizační organizace CEN, CENELEC a zmocněné certifikační orgány.
Nejen pro výrobce, ale zejména hlavně pro spotřebitele představuje značka KEYMARK skutečnou přidanou hodnotu, protože představuje testovaný a certifikovaný soulad s harmonizovanými evropskými normami kvality potvrzený nezávislou třetí stranou. KEYMARK také doplňuje označení CE v případě výrobků, u kterých je to ze zákona vyžadováno, a tím posiluje důvěru spotřebitelů v celé Evropě. Certifikace KEYMARK obsahuje informace o místě výroby, držiteli licence a certifikačním orgánu. Tyto informace zajišťují snadnou identifikaci a sledovatelnost produktu, nebo služby. Podkladem pro certifikaci je zavedení systému řízení výroby u výrobce. Tento systém řízení výroby podléhá každoročnímu dohledu a je doplněn o zkoušky výrobků, které se provádí nejméně každé dva roky.
Stručný obsah zkoušek:
- Každý rok probíhá kontrola náhodně vybraného zařízení z uvedené modelové řady
- Zařízení je vybráno během výrobní kontroly ze skladu, nebo přímo z výrobní linky
- Každoroční kontrola a posouzení systému řízení výroby přímo u výrobce
- Kontrola interních dokumentů a výrobní sítě
- Kontrola systému kvality dle ISO 9001
Základní podmínky testování:
- COP (Coefficient of performance) je účinnost pro režim vytápění tzv. topný faktor pro nízkoteplotní a středně teplotní podmínky dle EN 14 511 a teploty venkovního vzduchu 7 °C, 2 °C, -7 °C a -15 °C a teploty otopné vody 35 °C, 45 °C, 55 °C a 65 °C.
- SCOP (Seasonal coefficient of performance) je sezónní energetická účinnost, nebo také sezóní topný faktor pro režim vytápění, který vychází z roční spotřeby tepla, kde je zahrnuta veškerá spotřeba elektrické energie (pro topný režim, pohotovostní režim, pohotovostní režim s výhřevem kompresoru, včetně pomocného elektrokotle). Jedná se o bivalentní pomínky a částečné zatížení dle EN 14 825 pro celkem tři teplotní pásma, která jsou rozdělena na průměrné -10 °C, chladné -22 °C a teplé +2 °C, kde pro každé teplotní pásmo je stanovený počet hodin při konkrétní venkovní teplotě.
- EER (Energy efficiency ratio) je účinnost pro režim chlazení tzv. chladící faktor pro nízkoteplotní a středně teplotní podmínky dle EN 14 511 a teploty venkovního vzduchu 27 °C, 30 °C a 35 °C a výstupní teploty chladicí vody 7 °C a 18 °C.
- SEER (Seasonal energy efficiency ratio) je sezónní energetická účinnost, nebo také sezónní chladicí faktor pro režim chlazení a částečné zatížení dle EN 14 825 a teploty venkovního vzduchu 20 °C, 25 °C, 30 °C a 35 °C a teploty chladicí vody 7 °C a 18 °C.
- Účinnost ohřevu teplé vody pro vypouštěcí cykly dle EN 16 147. Odběrové profily trvají 24 hodin a jsou zde přesně definovány časy počátků jednotlivých odběrů a požadovaná užitečná odebraná energie. Dále je zde definován průtok při daném odběru a teplotní diference. Velikost zátěžového profilu se zde označuje písmenky S, M, L až XXL.
- Akustické zkoušky dle EN 12 102 pro stanovení hladiny akustického výkonu (PWL). Hladina hluku je měřena jak pro venkovní, tak vnitřní jednotku při standardních podmínkách teploty venkovního vzduchu 7 °C a teploty otopné vody 55 °C.
Důležité odkazy: